Skip to main content

Herbalmeds by BiO-LiFE Natural Wellness Range of Products

Sponsored Article

Jom Jalan Jalan Cari Makan Di Johor

Dalam banyak banyak negeri di Malaysia, I paling teringin nak pergi melawat Johor. Kenapa? Banyak makanan yang I suka berasal dari Johor. So? Apa makanan yang patut cuba kalau ke Johor?




Sila lihat carta 5 makanan yang I rancang nak cuba di Johor.

1. Briyani Gam 


Selain nasi lemak , Nasi Briyani pun memang my favourite. Especially kalau bagi I Nasi Briyani Kambing. Mak Mentua lalu pun I tak nampak. hehehehe 😝...tapi I tak de mak mentua pun. Mak sendiri ada la. Johor memang famous dengan Nasi Briyani Gam. Nasi Briyani Gam atau Nasi Briyani Dam di masak dengan memasukkan lapisan daging yang di perap dengan rempah ratus semalaman dan di masak dengan lapisan beras. Beras bukan sebarang beras tapi di guna beras basmathi. Serious sedap! Oh! by the way Nasi Briyani Gam ni tak de unsur unsur Gam kat dalam bahan masakannya. kekeke😏

Ada dua tempat Nasi Briyani terkenal yang I teringin nak cuba di Johor .

Restoran BP Briyani Power
18, Jalan Tukas 2, Taman Soga, 83000 Batu Pahat , Johor

Nasi Briyani Mohd Shah
Jalan Peserai 83000 Batu Pahat , Johor

Jika ada pembaca yang sudi beritahu tempat lagi best nak makan Nasi Briyani Gam kat Johor , tolong la letakkan info dekat kotak komen dibawah. 

2. Mee Bandung


Mee Bandung ni adalah makanan yang memang berasal dari Johor. I ingat masa mak masih kuat memang suka masak mee bandung untuk kami sekeluarga. Bagi saya la...mee bandung masakan mak la yang paling sedap. Mee Bandung ni adalah mee kuning yang di masak dengan sup (cili, udang kering, ayam atau daging dan sayuran.) Paling best kuah sup tu di campur telur. Rasa mee bandung paling best kalau masam masam manis. Jangan la pulak bagi mee bandung yang kuah dia hanya di masak dengan cili sos je. Memang ar nak kena baling pinggan ni. 🙄 Kalau nak masak mee bandung macam tu I pun pandai. Beli je maggi mee kari campur sos cili dengan sikit kicap dah boleh dah. I teringin nak makan mee bandung authentic.

Dalam research saya tempat Mee Bandung famous yang must try kat Johor adalah :

Restoran Mee Bandung Abu Bakar Hanipah
Jalan Abdullah , Pekan Muar 84000 Muar Johor

Mee Bandung Muar Original Pt Bulat
21, Jalan Masjid , Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru

Siapa tahu tempat makan mee bandung sedap di Johor? Janganla segan segan komen kat bawah.

3. Mee Racun Tulang


Dengar nama makanan ni. Gerun kan? Ia la racun tu poison kot! Tapi jangan risau tak de racun dalam mee ni. I tak pernah rasa lagi  Mee Racun ni . I baca rasanye lain dari Mee Bandung dan Mee Hailam. Mee Kari pun bukan. Dalam mee racun ni ada 'gear box' yang boleh di sedut sum sum tulangnya dengar straw. Aiyo! tak sabar nak rasa mee racun tulang ni.

I baca Mee Racun Tulang Original dekat Jalan Rotan Tunggal Batu Pahat tu sedap. Ada lagi tak tempat yang best nak makan mee racun tulang kat Johor? Sila tinggalkan kat komen box bawah.

4. Kacang Pool


I paling teringin breakfast dengan Kacang Pool. Tapi nak la rasa Kacang Pool yang sedap. Bukan la yang buat ala kadar je. Kacang Pool ni paling enak kalau di serve dengan telur mata dan roti bakar then perah sikit asam limau. Sedapnye. Tak sabar nak pergi Johor. Why Johor ? Macam la kat KL tak de orang jual Kacang Pool. I baca kat Johor Kacang Pool Haji Larkin Bomba tu must try place. Tu yang teruja nak ke Johor rasa sendiri. Bagi yang expert dengan makan Johor tu sila la komen kat bawah kalau ada tempat makan kacang pool lagi best kat Johor tu. Boleh la I try nanti.

5. Laksa Johor


Banyak banyak laksa yang paling sukar I nak makan adalah laksa johor. Sebab I belum pernah jumpa lagi laksa Johor best kat KL ni. I tried before sedap but kedai dah tutup. Haih...so no more Laksa Johor for me. So alang alang nak ke Johor ni, nak la try laksa Johor kat Johor sendiri. Orang Johor! sila beritahu kat mana nak makan Laksa Johor kat sekitar Johor ni? Jangan la pulak cakap laksa Johor awak masak lagi sedap unless awak nak invite saya datang rumah makan. kekeke...

Since my cita cita nak makan semua 5 makanan best kat Johor ni,jadi memang tak mungkin boleh makan semua dalam masa sehari je kan?
At least kena la buat short getway tiga hari dua malam ke Johor. I selalu kalau buat travel plan memang terjah banyak hotel website. Maklum la kena buat price comparison. Tapi kan...kebanyakan website Hotel search tu banyak cater pilihan hotel kat negara lain. So kalau nak lebih banyak pilihan hotel dalam Malaysia , I ada jumpa satu website ni. Banyak choice untuk local hotel kat Malaysia. For this short getaway hotel di Johor Bahru, I guna Bagasi.my.  

Asyik jalan jalan luar negara je, jom la explore negara sendiri. So for all Johor foodies expert jangan la segan tinggalkan komen kalau ada makanan lagi best yang saya patut cuba kat Johor nanti.Sharing is caring!

Note : First time trying to write an article in Malay Language. Apologize for my 'Manglish' ya. 

Comments

Ads In Feed

Adsense in text

Popular posts from this blog

Different between Rebonding and Keratin Treatment

Frizzy Hair Solution Naturally, I born wavy and wild frizzy hair. I hate that frizzy hair style. It make me look untidy and less attractive. WTH! Don't throw up please!!!! The only solution to my knowledge all this while is rebonding hair treatment. I have been doing this almost every year. I am worried about getting my hair ironed every year. Gosh! I am not getting anymore younger so does my hair. How long this poor hair of mine can stand that heavy chemical treatment coated on and flat iron it with the heat straightening iron. Even my neck almost drop putting up with the long hours procedures. I was invited to try out Keratin Treatment at A Cut Above. I am glad to finally try this out. I love the end result very much and the process is simple than rebonding. Like I said earlier my desire result is to tame my untidy frizzy hair. Not really about straightening the hair. So which one to choose? Rebonding or Keratin? Hair Rebonding * Suitable for those who have ve

Cosmoderm Luminous A Retinol Review

In general, most people are advised to start using retinol in their mid-20s. Why do we need retinol for our skin? Well, this is because collagen and elastin production starts to slow down. Adding retinol into our skincare routine at age of 25 to 30 is the perfect time to slow down the ageing process. So, what is retinol that people are hyping about? In short, retinol is a topical product containing a vitamin A derivative. Technically speaking a type of retinoid which works to increase collagen production. It helps to treat acne, and blackheads and is also ideal to improve skincare texture such as minimising fine lines, and wrinkles and brightening dull skin. Personally, I am a beginner in adding Retinol into my skincare routine. At the age of 47 years old. I guess, am afraid to start one because I read many side effects if use it wrong.  What is the side effect if you use retinol wrong?  Retinols can increase your skin's sensitivity to sunlight. So, it is advisable to apply this at

Acupuncture Treatment at Tung Shin Hospital

My Plantar Fasciitis getting bad after return down to KL from Genting short weekend getaway recently. I guess my backpack load too heavy and stress up my heel so much. For those who don't know what is Plantar Fasciitis, I will give you some brief about this. Who knows it may hit you too once you aging like me...hehehe. Anyway, its good to know. Plantar Fasciitis is common pain for middle-aged people. WTH! can't believe I aged this quickly. Young people don't so happy! If you on your feet a lot and do lots of sports, this can hit you too.This pain caused by straining the ligament that supports your arch.  I got mine last year after came back from Taiwan trip in April 2016. I got diagnosed with knee problem in June 2016. So literally tackle my pain one by one. I concentrate on my knee healing and ignore the pain on my feet. Recently the pain on bottom of my heel getting unbearable. Every step with lots of pain and really wish can swallow pain killers or I kill people