Valued Voice

Valued Voice
For Influencer Who Wants To Earn USD..Click and SIGN UP Through this LINK

Monday, July 1, 2019

Jom Jalan Jalan Cari Makan Di Johor

Dalam banyak banyak negeri di Malaysia, I paling teringin nak pergi melawat Johor. Kenapa? Banyak makanan yang I suka berasal dari Johor. So? Apa makanan yang patut cuba kalau ke Johor?




Sila lihat carta 5 makanan yang I rancang nak cuba di Johor.

1. Briyani Gam 


Selain nasi lemak , Nasi Briyani pun memang my favourite. Especially kalau bagi I Nasi Briyani Kambing. Mak Mentua lalu pun I tak nampak. hehehehe 😝...tapi I tak de mak mentua pun. Mak sendiri ada la. Johor memang famous dengan Nasi Briyani Gam. Nasi Briyani Gam atau Nasi Briyani Dam di masak dengan memasukkan lapisan daging yang di perap dengan rempah ratus semalaman dan di masak dengan lapisan beras. Beras bukan sebarang beras tapi di guna beras basmathi. Serious sedap! Oh! by the way Nasi Briyani Gam ni tak de unsur unsur Gam kat dalam bahan masakannya. kekeke😏

Ada dua tempat Nasi Briyani terkenal yang I teringin nak cuba di Johor .

Restoran BP Briyani Power
18, Jalan Tukas 2, Taman Soga, 83000 Batu Pahat , Johor

Nasi Briyani Mohd Shah
Jalan Peserai 83000 Batu Pahat , Johor

Jika ada pembaca yang sudi beritahu tempat lagi best nak makan Nasi Briyani Gam kat Johor , tolong la letakkan info dekat kotak komen dibawah. 

2. Mee Bandung


Mee Bandung ni adalah makanan yang memang berasal dari Johor. I ingat masa mak masih kuat memang suka masak mee bandung untuk kami sekeluarga. Bagi saya la...mee bandung masakan mak la yang paling sedap. Mee Bandung ni adalah mee kuning yang di masak dengan sup (cili, udang kering, ayam atau daging dan sayuran.) Paling best kuah sup tu di campur telur. Rasa mee bandung paling best kalau masam masam manis. Jangan la pulak bagi mee bandung yang kuah dia hanya di masak dengan cili sos je. Memang ar nak kena baling pinggan ni. 🙄 Kalau nak masak mee bandung macam tu I pun pandai. Beli je maggi mee kari campur sos cili dengan sikit kicap dah boleh dah. I teringin nak makan mee bandung authentic.

Dalam research saya tempat Mee Bandung famous yang must try kat Johor adalah :

Restoran Mee Bandung Abu Bakar Hanipah
Jalan Abdullah , Pekan Muar 84000 Muar Johor

Mee Bandung Muar Original Pt Bulat
21, Jalan Masjid , Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru

Siapa tahu tempat makan mee bandung sedap di Johor? Janganla segan segan komen kat bawah.

3. Mee Racun Tulang


Dengar nama makanan ni. Gerun kan? Ia la racun tu poison kot! Tapi jangan risau tak de racun dalam mee ni. I tak pernah rasa lagi  Mee Racun ni . I baca rasanye lain dari Mee Bandung dan Mee Hailam. Mee Kari pun bukan. Dalam mee racun ni ada 'gear box' yang boleh di sedut sum sum tulangnya dengar straw. Aiyo! tak sabar nak rasa mee racun tulang ni.

I baca Mee Racun Tulang Original dekat Jalan Rotan Tunggal Batu Pahat tu sedap. Ada lagi tak tempat yang best nak makan mee racun tulang kat Johor? Sila tinggalkan kat komen box bawah.

4. Kacang Pool


I paling teringin breakfast dengan Kacang Pool. Tapi nak la rasa Kacang Pool yang sedap. Bukan la yang buat ala kadar je. Kacang Pool ni paling enak kalau di serve dengan telur mata dan roti bakar then perah sikit asam limau. Sedapnye. Tak sabar nak pergi Johor. Why Johor ? Macam la kat KL tak de orang jual Kacang Pool. I baca kat Johor Kacang Pool Haji Larkin Bomba tu must try place. Tu yang teruja nak ke Johor rasa sendiri. Bagi yang expert dengan makan Johor tu sila la komen kat bawah kalau ada tempat makan kacang pool lagi best kat Johor tu. Boleh la I try nanti.

5. Laksa Johor


Banyak banyak laksa yang paling sukar I nak makan adalah laksa johor. Sebab I belum pernah jumpa lagi laksa Johor best kat KL ni. I tried before sedap but kedai dah tutup. Haih...so no more Laksa Johor for me. So alang alang nak ke Johor ni, nak la try laksa Johor kat Johor sendiri. Orang Johor! sila beritahu kat mana nak makan Laksa Johor kat sekitar Johor ni? Jangan la pulak cakap laksa Johor awak masak lagi sedap unless awak nak invite saya datang rumah makan. kekeke...

Since my cita cita nak makan semua 5 makanan best kat Johor ni,jadi memang tak mungkin boleh makan semua dalam masa sehari je kan?
At least kena la buat short getway tiga hari dua malam ke Johor. I selalu kalau buat travel plan memang terjah banyak hotel website. Maklum la kena buat price comparison. Tapi kan...kebanyakan website Hotel search tu banyak cater pilihan hotel kat negara lain. So kalau nak lebih banyak pilihan hotel dalam Malaysia , I ada jumpa satu website ni. Banyak choice untuk local hotel kat Malaysia. For this short getaway hotel di Johor Bahru, I guna Bagasi.my.  

Asyik jalan jalan luar negara je, jom la explore negara sendiri. So for all Johor foodies expert jangan la segan tinggalkan komen kalau ada makanan lagi best yang saya patut cuba kat Johor nanti.Sharing is caring!

Note : First time trying to write an article in Malay Language. Apologize for my 'Manglish' ya. 

16 comments:

  1. I yet to try their Kacang Pool. Wonder how it taste like and eager to find it out at my next outing to Johor.

    ReplyDelete
  2. Pergi Johor sebab makan! Saya suka sangat kacang pool. Sedap wei. Ingatkan rasanya pelik. Rupanya duk teringat2 je lepas makan. Pandai orang Johor letak telur tu. Ngam elok je suam makanan dalam satu mangkuk

    ReplyDelete
  3. great one.. I'd like to try all these foodie while i'm in johor.. let's go to johor now..

    ReplyDelete
  4. Tak pernah makan semua benda ni yang betul betul dekat johor. Yang kacang pool tu pernah makan tapi dekat shah alam. Tak tahu lah rasa dia original ke tak sebab tak pernah rasa yang betul betul orang johor buat

    ReplyDelete
  5. Mee Racun tu Mee Tulang Gear Box rupanyaa. Dalam semua list tu, mee tulang tu je blom makan. Kacang Pool sedap juga ye. I rasa last year di TTDI kedai artis Ramziela. Not Bad!

    ReplyDelete
  6. Banyak lagi menu dalam ni yang Marsha tak sempat cuba dijohor contohnya nasi briyani gam. Biasa kat sana cari laksa johor dan kancang pool je. Lepas ni ada rezeki kesana lagi kita layan nasi briyani gam la pulak.

    ReplyDelete
  7. Betul, i pergi johor haritu sebb pergi legoland je, tak eprnah jalan johor lagi..nnti nak pergi la..will check out at bagasi.my..tengok website dia macam bgus je

    ReplyDelete
  8. Dalam senarai semua kita dah cuba tapi satu jer beli mee racun tulang tu jer tak pernah dengar lagi first time kena cuba ni mesti sedap kalau ada gambar menarik ni hehehehe...

    ReplyDelete
  9. Klu johor yng famous die kacang pool je la. The rest tk tahu lepas baca ni baru mcm ooo boleh try nnti. hehhe

    ReplyDelete
  10. Bestnya the list of food. Sedap especially laksa johor and mee bandung. Thanks for the list! 😊👍

    ReplyDelete
  11. Everything you listed here makes me wanna try!! I miss JB food even more now, I will refer your list next time when I go to JB.

    ReplyDelete
  12. briani antara feveret kita sejak dulu lagi. memang terbaik terutama beriani gam...kacang pool husband kita suka tapi kita kurang sikit sebab tak suna makan telur gaya macam tu hehehe... tapi memang makanan aautentik johor sedap2 belaka.

    ReplyDelete
  13. Mee Racun Tulang ? lain sungguh namanya..tapi, tak dinafikan makanan-makanan Johor sedap-sedap belaka.

    ReplyDelete
  14. Kalau pergi Johor I takkan miss kacang pool sebab my favorite sangat. beriani gam I pernah try jugak. OMG I dah rindu food sana.

    ReplyDelete
  15. Ni list wajib nak rasa ni! Yum... yum... nnt Mouse mommy nak pergi Johor blh try. Simpan list ni ya.

    ReplyDelete
  16. I can't even remember the last time I went to johor let alone remember how their food tastes like. Really wish can try their nasi briyani gam and laksa johor.

    ReplyDelete

Thank you for dropping by...